5376 Öğrenci yurtlara yerleşti 5376 Öğrenci yurtlara yerleşti

AÇÜ’de Avrupa Birliğince desteklenen projeler tanıtıldı

Artvin Çoruh Üniversitesi ’de Avrupa Birliği tarafından desteklenen “Çevre Temalı Gençlik Projesi” ve “Tıbbi Aromatik Bitkiler Alanında Yeşil Kimya Projesi” tanıtımı yapıldı.

açü erasmus (3)

Rektörlük binasındaki senato toplantı odasında gerçekleştirilen toplantıda projede görev alan akademisyenlere sertifikaları verildi.

Akademisyenlere sertifikalarını takdim eden AÇÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin, tıbbi ve aromatik bitkiler sahasında ihtisas üniversitesi olan Artvin Çoruh Üniversitesinin bu alanda önemli projelere imza attığını söyledi.

açü erasmus (2)

Türkiye’nin en zengin bitki çeşitliliğine sahip kendi olan Artvin’de Tıbbi Aromatik Bitkiler konusun kırsal kalkınma içi önem arz ettiğini kaydeden Bilgin, Türkiye’nin ve Artvin’in bu sektörle yeni tanıştığını dile getirdi.

Avrupa ile mukayese edildiğinde Türkiye’nin Avrupa kıtasından daha fazla bitki çeşitliliğine sahip bir coğrafya olduğuna atıfta bulunan Bilgin, “Artvin ekolojik zenginlik bakımından özel bir şehir. Türkiye’den en fazla bitki çeşitliliğine sahip kentiz. Kentin bu özelliğini dikkate alarak “Yeşil Üniversite” kavramını içselleştirdik. Bu noktada tıbbi ve aromatik bitki ürünlerinin marka değerinin artırılması ve pazarlanması hususundaki çalışmalara sona aşamaya gelindi.”

Bilgin, AÇÜ’nün son yıllarda yaptığı projelerle adını uluslararası alanda duyurduğunu ifade ederek, “AB destekli pek çok proje gerçekleştirdik. En son Avrupa Birliği tarafından desteklenen projelerimiz “Çevre Temalı Gençlik Projesi” ile ‘Tıbbi Aromatik Bitkiler Alanında Yeşil Kimya Projesi” oldu. İki projede çok büyük projeler. Bu projeler Üniversitemiz adına çok kıymetli projelerdir. Bu alanlarda çalışmalarımızı hız kesmeden sürdüreceğiz” dedi.

Tıbbi Aromatik Bitkiler Alanında Yeşil Kimya Projesinin ortaklarından Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Laloğlu da projede emeği geçen akademisyenlere teşekkür etti.

Laloğlu, proje ortağı bugüne kadar verdikleri desteği bundan sonra da desteklerimizin devam edeceklerini kaydetti.

Erasmus Ofis Koordinatörü Dr. Öğr. üyesi Hakan Gültekin yeşil kimya projesini almaya hak kazana Türkiye’deki 11 üniversiteden birisi olduklarını kaydetti.

açü erasmus (4)

 Gültekin “Bu hibeyi almaya hak kazanan 11 üniversiteden biriyiz. 208 üniversiteden ilk 11’e girdik. Çevre Temalı Gençlik Projesinde de Türkiye’de sadece 13 kuruluş bu hibeyi almaya hak kazandı. Bu projelerimizin koordinatörü rektörümüzdür. Tıbbi Aromatik Bitkiler Alanında Yeşil Kimya Projesinin bütçesi 120 bin Avroluk bir projedir. Bunlara Avrupa Birliğinden hibe paralardır. Merkezi bütçeden gelmiyor. 120 bin Euro’da Türkiye desteği bulunmamaktadır. Bu Avrupa Birliği parasıdır. Projemiz başladı. Üzerinde çalışılıyor. Proje ortaklarımız arasında Çekya, Romanya, İtalya, Ukrayna ve Gürcistan’dan üniversiteler var. Hocalarımız ortaklarımızla birlikte çalışmalarını sürdürüyor. Diğer projemiz olan Çevre Temalı Gençlik Projesinin bütçesinde 250 bin Euro’dur. Buda tamamen hibedir. Bu projedeki ortaklarımız ise Artvin Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ile İspanya’dan bir üniversitedir.” diye konuştu.

Emine OCAKÇI

Editör: Editör Masası