Şavşat’a bağlı Çavdarlı köyünde yaşayan Mustafa Faruk Altun, birçok hastalığa faydası olan aronya bitkisinin üretimini yapıyor.

Terzilik ile 3 çocuğunu okuttu Terzilik ile 3 çocuğunu okuttu

Aldığı destek ile 190 fidana ulaşan Altun, 5 senede tam kapasite üretime geçmeyi planlıyor.

Satış yapacak kadar verime henüz ulaşılmadığını aktaran Altun, “Şu anda satış yapmıyorum ama internetten, sosyal medyadan gördüğüm kadarıyla kilosu 80 90 TL arasında gidiyor. Dolayısıyla aynı zamanda yine bölge için katma değerli bir ürün. Zaten bunun yabani hali yaylalarda, dağlarda var” dedi.

Bahçesini büyütmeyi hedefleyen Altun, “Benim hiç önemli olan bu ikinci seneydi, ikinci sene de istediğim düzeyde meyve yönetimi aldım. 5 sene sonra tam kapasite demek ki ihtiyacımıza cevap verecektir. Burada şu an şu anda benim 190 tane fidem var. 190 tane fidenin ya çelikleme yöntemini ya da tüp yöntemiyle çoğaltacağız.” diye konuştu.

Aronyanın kansere faydalı olduğunu söyleyen Altun, “Kanser için özellikle hücre yenileyen bir meyve olarak geçiyor. Bilimsel kanıtlanmış ve kanser hastaları yoğun talep ile tüketiyorlar.” ifadelerini kullandı.

Artvin’de her türlü sebze ve meyvenin üretildiğini söyleyen Altun, vatandaşları üretime çağırarak, “Genç arkadaşlarımız köylerini dönüp buradaki ocakların tutabilirler. Buradaki meyveleri üretebilirler, aronya meyvesi de bunlardan bir tanesidir. Katma değerli bir ürün. Burada geçimini rahatlık tedarik edebilirler.” şeklinde konuştu.

Emine OCAKÇI

Editör: Editör Masası