Artvin Orman Bölge Müdürlüğü, Şavşat Orman İşletme Müdürlüğü, Şavşat Orman İşletme Şefliği sınırları içerisinde kalan, Elmalı ve Hınzat mevkiinde 2019 yılından beri yürütülen orman zararlılarına karşı mücadele çalışmaları ve yapılan ağaçlandırma çalışmaları hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı.

orman zararlısı ek20

Şavşat Orman İşletme Müdürlüğü toplantı salonunda Orman Bölge Müdürü Doç. Dr. Mimar Sinan Özkaya başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya; Şavşat Belediye Başkanı Nihat Acar, Şavşat Orman İşletme Müdürü Murat Durmuş, İl Genel Meclis Üyesi İrfan Avcı, Siyasi Parti İlçe Temsilcileri, Belediye Meclis Üyeleri, Kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, Orman Bölge Müdürlüğümüz ve Şavşat Orman İşletme Müdürlüğümüzün konuyla ilgili teknik personeli, Köy Muhtarları, Sivil Toplum Kuruluşlarının Temsilcileri ile yerel basının temsilcileri katıldı.

Terzilik ile 3 çocuğunu okuttu Terzilik ile 3 çocuğunu okuttu

Toplantıda konuşan Artvin Orman Bölge Müdürü Doç. Dr. Mimar Sinan Özkaya “Bugünkü toplantımızın amacı 2019 yılından beri Şavşat İlçemiz Elmalı ve Hınzat bölgelerinde orman zararlısına karşı yürüttüğümüz mücadeleyi sizlerle paylaşmak ve bilgilendirmek için buradayız. Orman Bölge Müdürlüğü olarak bu konuda başından beri mücadelemizi sürdürmekteyiz. Küresel iklim değişikliği ile ağaçlar strese girip, orman zararlılarına karşı zayıf düşen ağaçların su akışını kesmesini kolaylaştırarak popülasyonunun artışını hızlandırıyor" dedi.

Ayrıca bu böcekle mücadele yöntemine de değinen Orman Bölge Müdürü Doç. Dr. Mimar Sinan Özkaya “bu böcekle mekanik, biyoteknik ve biyolojik olmak üzere üç çeşit mücadele yöntemi var ve başarılı olabilmek için bunlar eş zamanlı ve bir birine bağlantılı şekilde yürütülmek zorundadır. Mekanik mücadele yöntemi ile zararlı böceğe yuva olmuş kurumuş veya kurumakta olan ağaçların sahadan çıkarılması, biyoteknik mücadele ile Feromon tuzaklarının asılması yöntemidir. Bu yöntemle 2022 yılında sadece iki aylık bir sürede 5 milyon Ips typographus toplanırken, bu yılda çalışmalarımız sonucunda şimdiye kadar 2 milyon 169 bin 500’ e düştüğü görülmüştür. Son olarak biyolojik mücadele yöntemiyle Ips typographus (sekiz dişli büyük ladin kabuk böceği)' ın doğada bulunan yırtıcısını kendi biyolojik laboratuvarlarımızda üreterek zarar görmüş alanlara bırakarak ekolojik dengeyi sağlamaya çalışıyoruz. Bu konudaki enerjimizin büyük bir kısmını Şavşat a seferber ettik. Biz bütün arkadaşlarımızla görevimizin başındayız, bizim görevimiz ormanları korumak,  var olan ormanlarımızı geliştirmek ve genişletmektir" ifadelerini kullandı.

oorman zararlı ek20

Orman Bölge Müdürü Doç. Dr. Mimar Sinan Özkaya katılımcılara bölgenin görselleriyle desteklenmiş ayrıntılı sunumu ile bilgilendirmelerde bulunarak, zarar gören sahalara 80 bin fidan dikildiğini ve vejetasyon döneminden sonra toprakla buluşturulmak üzere 20 bin fidan daha dikileceğini belirtti.

Bilgilendirmenin ardından soru cevap kısmında katılımcıların sorularını cevaplayan Bölge Müdürü katılımlarından dolayı herkese teşekkür etti.

Artvin Orman Bölge Müdürlüğü

Editör: Editör Masası